Најновији чланци
Почетна / Tag Archives: vojvoda

Tag Archives: vojvoda

Равна Гора 2013. година

И ове године се за разлику од Вукових “викенд равногораца” на Равној Гори окупио повећи број следбеника Дражине идеје и поштоваоца његове борбе у Другом светском рату. Чини се више него икада окупило се четника и равногораца на данашњи дан. Дошли су са свих страна Србије, из Републике Српске, Војводине, …

Цео чланак »

РИЗНА РАДОВИЋ – СТОЈАН КОМИТА

Стојан комита

Ризна Радовић је у чети Војводе Косте Војиновића добила име Стојан - Комита, носи француски Ратни крст са палмама, којим је маршал Франше д'Епере наградио њен херојизам после рата, али нема ни једно наше одликовање, јер се код нас за наш најлепши подвиг, Топлички Устанак, нису давале награде.

Цео чланак »

ЗАБОРАВЉЕНО ЧЕТНИШТВО

Четништво се као вид герилског ратовања јавља много раније него што се обично мисли. Дубоко утемељено хајдучким и ускочким искуством, четништво представља свакако један од најјачих и најраспрострањенијих облика гериле у Европи 19. века

Цео чланак »

ЧЕТНИЧКИ ПОКРЕТ ДАНАС

cetnicki pokret

Четнички покрет је обновљен пред сам крај 2011. године. Потребе Српског народа да се организује и одбрани на простору Косова и Метохије захтевале су и обнављање ове организације и њене четничке акције с почетка 20. века. Данашња четничка организација се формира полако и пажљиво. Разликује се од свих познатих организација. И из нас стоји наш рад, присуство на терену, хуманитарна делатност и повезивање православних националиста за одлучујућу борбу која предстоји.

Цео чланак »

КАКО ЈЕ НАСТАЛА ПЕСМА “СРПСКА МИ ТРУБА ЗАТРУБИ”

vojvoda Vasilie Trbic

Победоносно је одјекнула велика србска победа у селу Дренову, где се изненада појавила србска чета на месту где је нико није очекивао, и где су се Бугари осећали потпуно безбедно. Ова србска победа у Дренову је до крајности заоштрила односе измађу Србије и Бугарске. Акцију у Дренову је испланирао и водио велешки војвода Василије Трбић, уз кога је био и војвода Јован Бабунски.

Цео чланак »