Најновији чланци
Почетна / Tag Archives: srbi

Tag Archives: srbi

ПОРЕКЛО ИМЕНА СРБИ

Срби Аријевци

Ову интересанту тему су до сада многи обрађивали али некако половично и недоречено. Анализирајући много натписа и теорија, чланака, писанија разних људи који су радили и бавили се овом тематиком, намерно или ненамерно је додирујући, изнећу оно што сматрам интересантним и за обичног читаоца и за лингвисту.

Цео чланак »

ДУШАНОВO ЗАКОНOДАВСТВО И ВИЗАНТИЈСКО ПРАВО

Oднос Душановог Законодавства према Византијском праву из дана у дан изазива све живљу дискусију чија ће последња реч, по нашем мишљењу, неминовно и потпуно изменити досадањи изглед и наше и Византијске историје.

Цео чланак »

ТЕОЛОШКИ СМИСАО СРБСКОГ НАЦИОНАЛИЗМА

На почетку 21. века, у времену рачунара, развијене науке, глобализације и мондијализма, тешко је просечном Србину, а још теже у колико је он млађи, објаснити шта је то србски национализам данас, за шта се следбеници те идеје залажу, те како је нешто такво уопште настало.

Цео чланак »

СРПСКО НАСЛЕЂЕ

SRPSKO-NASLEDJE

О традицији се, до сада, доста говорило у философским и уопште друштвеним круговима. Често више оспоравана и нападана, традиција је данас сведена на апсурд, приказана као заосталост, па чак и примитивизам. Но, да традиција у неком облику има улогу у животима свих нас је ипак неоспорна чињеница.

Цео чланак »

ЗЛОЧИНИ ЦРНАЦА НАЦИСТА У СРБИЈИ

Пре неколико месеци тражећи податке о немачким ратним злочинима, обратио сам се за помоћ др.Ђорђу Лопичићу. Добио сам судске записнике и прелиставајући оптужбе на моје изненађење пронађох оптужницу против неког немачког мајора команданта 845 црначко-арапског батаљона који је направио незапамћене злочине у Србији дуж комуникације Ужице-Пожега-Косјерић.

Цео чланак »

КАШУБИ

Кашуби су били поморци, који су пословали са Бокељима. Приликом поделе интересних сфера на Версајској конференцији њихова област Померенија или Кашуба је додељена Пољској. Данас их у Пољској има више од 5.000.

Цео чланак »