Најновији чланци
Почетна / Tag Archives: војвода

Tag Archives: војвода

РИЗНА РАДОВИЋ – СТОЈАН КОМИТА

Стојан комита

Ризна Радовић је у чети Војводе Косте Војиновића добила име Стојан - Комита, носи француски Ратни крст са палмама, којим је маршал Франше д'Епере наградио њен херојизам после рата, али нема ни једно наше одликовање, јер се код нас за наш најлепши подвиг, Топлички Устанак, нису давале награде.

Цео чланак »

ЧЕТНИЧКИ ПОКРЕТ ДАНАС

cetnicki pokret

Четнички покрет је обновљен пред сам крај 2011. године. Потребе Српског народа да се организује и одбрани на простору Косова и Метохије захтевале су и обнављање ове организације и њене четничке акције с почетка 20. века. Данашња четничка организација се формира полако и пажљиво. Разликује се од свих познатих организација. И из нас стоји наш рад, присуство на терену, хуманитарна делатност и повезивање православних националиста за одлучујућу борбу која предстоји.

Цео чланак »

КАКО ЈЕ НАСТАЛА ПЕСМА “СРПСКА МИ ТРУБА ЗАТРУБИ”

vojvoda Vasilie Trbic

Победоносно је одјекнула велика србска победа у селу Дренову, где се изненада појавила србска чета на месту где је нико није очекивао, и где су се Бугари осећали потпуно безбедно. Ова србска победа у Дренову је до крајности заоштрила односе измађу Србије и Бугарске. Акцију у Дренову је испланирао и водио велешки војвода Василије Трбић, уз кога је био и војвода Јован Бабунски.

Цео чланак »