Најновији чланци
Почетна / Активности / Четнички покрет Шта је Било у Прешеву

Четнички покрет Шта је Било у Прешеву

Командант Братислав Живковић са Делегацијом на гранићном прелазу за Македонију
Командант Братислав Живковић са Делегацијом на гранићном прелазу за Македонију

Делегација Четничког покрета је кренула да пружи моралну и братску помоћ становништву Куманова после шиптарског терористичког напада. Раније је већ било договорено да обиђемо место сукоба, неке породице, одржимо састанке са одређеним људима, обиђемо и општину Старо Нагоричане. И тако, док су нас у Куманову чекали пријатељи да се видимо, обиђемо повређене и страдале, пружимо руку пријатељства и братства, из воза у Прешеву су нашу четничку делегацију скинули припадници БИАе и малтретирали добрих три сата.

Покушали су прво лепо да нас убеде да не идемо, онда су претили, затим пробали да уцењују, да би на крају једноставно рекли: “Ви не можете да идете у Куманово. Интерес Србије је да се ви не појавите тамо, јер ћете својом појавом изазвати нове нападе шиптара. Ви сте опасност по безбедност Срба и Србије. Ви само штетите својом појавом и својим активностима. Све што радите, радите на штету напора ове власти која покушава да Србију заштити и уведе у Европу. Ми смо вама ставили забрану излаза из земље до даљег. Ако илегално покушате да пређете границу било где бићете кривично гоњени.”
pasos-bratislav-212x337Ја сам одлучио да ипак покушамо да пређемо границу, али су нам у пасошима ударили забрану и ставили нас под присмотру до напуштања Прешева. Наша браћа са друге стране су сведоци нашег напора и жеље. Нама је тешко што се нисмо састали са свима који су нас чекали, али чак и ово нас је још више ујединило. Ускоро, доћиће до уједињења наших народа од Дрине и Јадрана до Вардара. Поделио нас је амерички империјализам да би нас убијао исламски тероризам. Народу је јасно да разједињени не можемо ништа урадити, само ћемо полако и срамно нестати, као да никада нисмо ни постојали.

Пише:командант Братислав Живковић
Четнички покрет