Најновији чланци
Почетна / Активности / РУСКИ МАРШ 4. НОВЕМБАР 2013.г

РУСКИ МАРШ 4. НОВЕМБАР 2013.г

РУСКИ МАРШ

Руска коалиција “АКЦИЈА” чији је члан и Четнички покрет је послала писмо председнику Четничког покрета Братиславу Живковићу за учешће на митингу на коме би као почасни гост говорио.
После митинга ће се одржати Марш националних снага кроз Москву.

4.НОВЕМБАР и СМУТНО ДОБА
У историји Русије дугој преко хиљаду година било је само неколико периода када је њена државност на целој територији била доведена у питање. Један од тих периода је био почетак 17. века. Савременици су га назвали „Смутно доба“. Руска царска власт је била срушена, земља се распала на засебне области у којима се распламсао бруталан грађански рат. Споља су продрле стране армије и заузеле Москву. У центру Москве, у Кремљу, сместила се пољска војска са намером да на руски престо доведе страног принца. Све те догађаје пратиле су велике елементарне непогоде и страшна глад. Према неким подацима, трећина тадашњег становништва Русије изгинула је или помрла у првих 15 година 17. века.

Кузма Мињин и кнез Дмитриј Пожарски
Кузма Мињин и кнез Дмитриј Пожарски

Била је угрожена будућност Русије као државе и Руса као нације. У тој ситуацији, када централна власт фактички није постојала, сам народ је преузео на себе одговорност за судбину земље. У Нижњем Новгороду, богатом граду на Волги, народ је формирао добровољачке одреде који су снабдевени и наоружани од народног новца. Организације и прикупљања средстава прихватио се обичан Новгорођанин Кузма Мињин. На чело народне армије стао је искусни војсковођа кнез Дмитриј Пожарски.

У јесен 1612. добровољачка армија је у бици код зидина Москве до ногу потукла знатно бројнију пољску армију, а 4. новембра је био принуђен да се преда и пољски гарнизон, који је држао Кремљ. Победа непријатеља омогућила је да се васпостави државност и да се 1613. на руски престо изабере први цар из династије Романових.

Позив руских националиста председику Четничког покрета
Позив руских националиста председику Четничког покрета

Молитва за Царя и Отечество

Спаси, Господи, люди Твоя, и  благослови  достояние Твое,
Победы
грядущему  Благоверному Господарю и Отцу нашему егоже имя Ты, Господи, веси на сопротивныя даруя,
и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.