Најновији чланци
Почетна / Активности / КРСНИ ХОД КРОЗ СРБИЈУ (2013)

КРСНИ ХОД КРОЗ СРБИЈУ (2013)

КРСНИ ХОД 9 ВЕКОВА НЕМАЊИЋА

После подршке Крсном ходу у Русији, Четничког покрета, од С. Петербурга до Екатеринбурга (Гања јаме), око 2500 километара, који је био посвећен 4 века царске породице Романов, остварена је идеја, на инцијативу Четничког покрета и о Крсном ходу кроз Србију посвећеном 9 векова царске лозе Немањића.

На Крсном ходу кроз Русију учествовали су председник Четничког покрета Братислав Живковић и његов заменик за војна питања Милутин Малишић који је учествовао у целом Крсном ходу од око 2500 километара.

 

Пресвета Богородица Фјодоровска и Света ТројицаПресвета Богородица Фјодоровска и Света Тројица
Пресвета Богородица Фјодоровска и Света Тројица

Крсни ход кроз Србију је почео испред храма Светзог Саве у Београду а завршио се у манастиру Драганац на Косову и Метохији. Сво време Крсног хода у коме је пређено пешака око 300 километара и близу 700 километара комбијем и аутобусом, ношене су многе иконе од којих су две најзначајније а то су: икона Пресвете Богородице Фјодоровске (којом је благословљено царство Романових) и икона Пресвете Тројице која је урађена у Русији као поклон Српском народу и која је и поклоњена Пећкој патријаршији.

У време Крсног хода обиђени су многи манастири и места што сведоче и печати на грамати која је ношена такође сво време.

GRAMATA PECATIRANA
ГРАМАТА КРСНОГ ХОДА

Поред Четничког покрета као покретача и организатора из Србије, учешће у овом Крсном ходу као организатори су узели и удружење Видовданско ходочашће и часопис Геополитика, а из Русије друштва Руско-Српског пријатељства имена Светог Сергеја Радоњежког и Светог Николаја Српског. У овом Крсном ходу је учествовало и 25 браће и сестара из Русије.

На велику жалост ни једна друга национална, равногорска или патриотска… организација није узела учешће у овом великом одухвату руског и српског народа. Веома разоравајућа је и чињеница да нико од тих организација није хтео дникако да помогне иако су били сви благовремено обавештени. Једини “покушај помоћи” је био Младена Обрадовића из Образа који је задњег дана Крсног хода, послао 1000 динара Хаџи – Милану из Видовданског ходочашћа. Наравно те паре нису узете јер нија ни имало сврхе више, а Младен се наљутио пославши поруку да “Зар је то мало?”. Крсни ход је трајао 25 дана без прекида. сво то време се куповала храна, вода, кувало се на покретним војним кухињама Четничког покрета, а по негде смо имали и гостопримство српских домаћина и манистира. Плаћало се гориво и комби за превоз опреме, поправке комбија, исцепане гуме, плинске боце … и много тога што прати један “номадски” живот на путу ходочашћа кроз Србију.

На крају уз много муке и труда и напора успело се остварити зацртано. Ушли смо на Косово и Метохију иако нас на прелазу нису хтели пустити. Блокирали смо прелаз Јариње 4 сата. Крсни ход је наставио ходочашће по светој Српској земљи иако су нас у томе спречавали многи и нико сем добрих људи није помогао. Икона Тројеручице је остала у Пећкој патријаршији, а Чесни Крст из Русије Четнички покрет је успео да брилијантном акцијом унесе на Косово и Метохију и остави у манастиру Драганац  код Гњилана. Овде смо поставили само пар слика са Крсног хода, уживајте.

Нека Пресвета Богородица чува све учеснике и оне који су помогли ово богоугодно дело, први Крсни ход у Србији. На многаја љета!

Крсни ход храм Светог Саве
Крсни ход храм Светог Саве
Крсни ход
Крсни ход
Крсни ход
Крсни ход
Крсни ход
Крсни ход
Крсни ход
Крсни ход
Крсни ход блокада прелаза Јариње - КиМ
Крсни ход блокада прелаза Јариње – КиМ
Крсни ход Лепосавић - КиМ
Крсни ход Лепосавић – КиМ
Крсни ход Лешак - КиМ
Крсни ход Лешак – КиМ
Крсни ход Пећка патријаршија
Крсни ход Пећка патријаршија
Крсни ход Пећка патријаршија
Крсни ход Пећка патријаршија
Крсни ход манастир Драганац - Гњилане
Крсни ход манастир Драганац – Гњилане
Крсни ход манастир Драганац - Гњилане
Крсни ход манастир Драганац – Гњилане

Један коментар

  1. PUSITE